Kézdiszék Bálványosfürdő Bálványosfürdő

Bálványosfürdő

Kézdiszék Bálványosfürdő Turia, Băile Balvanyos, Jud. Covasna

Magashegyi fürdő- és üdülőhely a Bodoki-hegység, a Csomád-hegytömb és a Torjai-hegység találkozásánál 770 és 940 m tengerszint fölötti magasságban. Körös-körül erdővel borított hegycsúcsok övezik, és mivel a vidék mélyében vulkanikus és üledékes kőzetek váltogatják egymást, a feltörő széndioxid és kénhidrogén, egy sor, változatos ásványvízforrás keletkezését segítette elő.

A mai Bálványosfürdő három régi, egykoron működő fürdőtelep összeolvadásából keletkezett. A legrégebbi a Bálványosi-hágón fekvő egykori Torjai-Büdös volt (a „büdös” szó, a Székelyföldön mindenütt a kénhidrogén jellegzetes kotlóstojás szagára utal). Az 1895-ben létrejött Csiszár-fürdő alapítójáról, Csiszár Dénesről kapta a nevét. A harmadik fürdő a Vár-hegy lábánál feküdt, és régi neve Várpadi-feredő volt. Ez Transzilvánia-fürdő néven vonult be a köztudatba, mivel a két világháború között a Transilvania Bank vásárolta meg.

A XIX. század utolsó harmadában a Vár-patak völgyében alakult meg az első magyar szénsavpalackozó üzem, ami a Büdös-barlang széndioxid-gázát palackozta. 1916-ig működött, akkor felgyújtották a bevonuló román katonák.

Az elmúlt száz esztendő során a vidék Délkelet-Erdély egyik leghíresebb gyógyfürdőjévé és üdülőhelyévé fejlődött, de sajnos napjainkban az egykoron pezsgő fürdőélet már a múltba veszett, a fürdőmedencék romosan, elhagyatottan várják sorsuk jobbra fordulását.

Falvak
Elérhetőség:
0267 367 010

https://torja.info