Sepsiszék Bodola Bodola

Bodola

Sepsiszék Bodola Budila, Jud. Covasna

A település gyönyörű környezetben fekszik, vegyesen lakják magyarok, románok és cigányok.

Erdélyi szintű kuriózum, hogy a falucskában négy kastély illetve kúria található. A négyből három közvetlenül egymás mellett áll egy hatalmas, régi fákkal övezett kertben. Egyikük már romos, kettő elhanyagolt, de ez utóbbiak viszonylag jó állapotban vannak. A negyedik egy kissé távolabb található, szintén egy nagy, ősfenyőfás park közepén, jelenleg a polgármesteri hivatalnak ad otthont.
A kastélyok mindegyikének más tulajdonosa volt, ők egymással még rokonsági kapcsolatban sem álltak.

A falu Béldi Kelemen tulajdonában volt - ő nem gróf, csak földbirtokos volt, de övé volt az egyik kastély is. A másik három épület tulajdonosai Gróf Nemes, Gróf Mikes és Gróf Béldi Ferenc voltak.
Mikes gróf és Béldi Kelemen is szeszgyárat üzemeltetett, az előbbi gyára a jelenleg kultúrotthonként hasznosított épületben működött.

A településen a mai napig nagy számban élnek cigányok, őseiket Béldi Kelemen hozta dolgozni a faluba. Őt magát is cigány Béldiként különböztették meg a helybéliek névrokonától, mert barnás volt a bőrszíne. Elmondások szerint a földbirtokost nagyon szerették az emberek, mert templomot építtetett, a többi gróffal együtt földeket és erdőket adott a falusiaknak és minden munkását rendesen megfizette.

A falu korábban közvetlenül az erdők alatt terült el, a földosztások következtében költözött le a mai helyére.

Falvak
Elérhetőség:
0268.518.153
primariabudila@yahoo.com
www.budila.ro

Hasonló célpontok: Sepsiszék