Kézdiszék Maksa Óriáspince-tető

Óriáspince-tető

Kézdiszék Maksa Moacșa, Jud. Covasna

Pe baza acestei legende, locuitorii din zonă au făcut săpături mult timp în căutarea comorilor. Astăzi, dealul Pivniţele Mari a devenit simbolul solidărităţii maghiare din Trei Scaune. Aici a fost organizată în 2006 Întâlnirea Mondială a Maghiarilor din Trei Scaune. Tot aici are loc în fiecare an Galopiada Secuiască, premergător Galopiadei Naţionale din Ungaria.

Pe lângă dealul de la Eresteghin, satul ataşat de Moacşa, în est de şosea, se află mormântul turnătorului de tun, Gábor Áron. La nord-vest de aici se află dealul Pivniţele Mari, numele acestuia, probabil provenit de la mormintele din piatră descoperite deja în urmă cu zeci de ani, din epoca de bronz.

Potrivit notelor lui Orbán Balázs, aici a trăit un uriaş, care în câţiva paşi ajungea la castelul Bálványos din Turia sau la castelul din Boroşneu. Dar în ciuda dimensiunilor mari, când au apărut oamenii, uriaşul trebuia să părăsească locul, pentru că pământul acesta era destinat oamenilor. Înainte de a pleca, a construit o pivniţă gigantică sub deal, ca să-şi ascundă comorile pe care nu le putea lua cu el.

Történeti helyszínek Természeti látványosságok