Kézdiszék Bálványosfürdő Szent Anna kápolna

Szent Anna kápolna

Kézdiszék Bálványosfürdő Baile Balvanyos, Jud. Covasna

A Szent Anna-tó legendája több változatban is ránk maradt. Ezek egyike:

Két rossz lelkű fivér volt ura a vidéknek. Egyiknek a vára a Büdös-tetőn, a másiké a mostani tó helyén állott. A Büdös-tetői várúrnak volt egy gyönyörű hintója, melyet páratlanul szép lovak vontattak. Ezt a testvére nagyon irigyelte és fogadást ajánlott fel, hogy különb fogattal megy hozzá látogatóba. A zsarnok fivér azt találta ki, hogy a környék nyolc legszebb lányát fogja a hintója elé. Midőn a kiválasztott lányok meg sem bírták mozdítani a hintót, a kegyetlen kényúr korbácsolni kezdte őket. A legszebb közülük, Anna a gonosz embert megátkozta, ami azonnal meg is fogant. Vihar keletkezett, dörgött, villámlott, rengett a föld, s a várkastély urával együtt elsüllyedt, helyén pedig tó keletkezett.

A Csomád-hegycsoportban fekvő Szent Anna-tó Európa egyetlen nagyméretű, épen maradt krátertava, Székelyföld egyik leglátogatottabb idegenforgalmi területe.

Tengerszint feletti magassága 946 m, kerülete 1737 m, legnagyobb mélysége 7 m. A kráter pereméről 13 záporpatak szállítja a vizet és a törmelékeket a tóba. Csapadékvízből és hóolvadásból táplálkozik. A tó északi és nyugati peremén megindult a feltöltődés, fenekét pedig egyre vastagabb iszapréteg borítja.

Templomok
Elérhetőség:
0752 171 050