Despre ape minerale

In Covasna, apele minerale și spa-urile sunt comune și de mare valoare. (Sunt cunoscute mai mult de 1000 de izvoare) În această regiune bogată în activități auxiliare vulcanice, băile „vin-apă” sunt mult mai frecvente decât în alte zone. Apele minerale cu o compoziție chimică diversă sunt asociate în principal cu zona vulcanică a Carpaților Orientali, Munții Kelemen-Görgény-Harghita. Există o relație strânsă între condițiile geologice ale unităților structurale cruste ale strâmtorii Carpați de la marginea estică a judetului covasna și tipurile de ape minerale, motiv pentru care diferitele tipuri de izvoare cu apă minerală sunt grupate în funcție de acestea. CSABA JÁNOSI - ÉVA PÉTER - KINCSŐ JÁNOS


Datorită activităților post-vulcanice de-a lungul lanțului estic al Carpaților Răsăriteni, în județul Covasna izvoresc sute de izvoare de apă minerală. Acestea pot fi folosite atât pentru cură internă, cât și pentru cură externă, sau pot fi băute ca simplu apă de masă. În funcție de conținutul lor chimic deosebim diferite tipuri de ape minerale, printre care feruginoase, sulfuroase, bicarbonatate, etc., iar din aceste motive pot avea culori diferite (gălbenui, maronii, albicioase), miros diferit (feruginoase, ouă stricate), gust diferit (sărat, acru, sulfuros).

Csiszár Fürdő

Găsiți ape minerale izvorând de-a lungul drumului, sau în stațiunile Covasna, Balvanyoș; ape medicinale îmbuteliate (Malnaș - Aqua Telluris, Regina - Benkő, Vâlcele); captate în bazine mici din lemn, numite "băi tradiționale secuiești în care vă puteți răcori în timpul verii (Băile Apor, Băile Csiszár la Băile Balvanyoș, Baia lui Moș Martin la Bățanii Mici, Baia Sütei din Olteni, Baia Fortyogó din Peteni, Baia Csókás din Cernat, Baia Bugyogó din Valea Zălanului, baia Puturosu (Büdös) din Belin, sau la Ozunca Băi; sau folosite la Centrele Drumul Apelor Minerale (Belin, Olteni, Malnaș-Băi, Vâlcele, Șugaș), și în stațiunea Covasna, folosite în balneoterapie.