Scaun Kezdi Mărtănuș Biserica Romano - Catolică Sf. Ana Mărtănuș

Biserica Romano - Catolică Sf. Ana Mărtănuș

Scaun Kezdi Mărtănuș Mărtănuș, nr. 163., jud. Covasna

Potrivit surselor, a fost o ramură a Ojdolei până în 1873, iar din 1873 a aparținut lui Bretcu. A devenit parohie independentă la 1 iulie 1915. Primul său paroh a fost Béla Péterfi. Parohia era responsabilă și de o școală populară, pentru care se țineau evidența, și a cărei așa-zis A găzduit o casă publică, care a fost finalizată în 1896. Construcția actualei biserici a început în iunie 1890 și a fost finalizată în 1893 pe vremea parohului László Bálint. Construcția bisericii a fost susținută de Stat din fondul religios, a cărui construcție a fost începută de întreprinzătorul József Landt și a continuat după moartea acestuia de către Péter Kreigher. Biserica și parohia erau susținute de câmpuri, fânețe și păduri. La momentul naționalizării, s-a luat doar pădurea, cosițele și câmpurile au rămas în folosință bisericească. Acesta a fost de mare ajutor până la schimbarea din 1989. Este vorba despre 10 hectare de teren arabil și câmpuri de cosit, din care o anumită parte a devenit proprietatea parohiei printr-o ctitorie de misiune și donație.

Potrivit rapoartelor, între anii 1907 și 1925 a existat un fond de masă, un fond bisericesc, un fond pentru întreținerea copacilor crucii, un fond de regalii de pastor și un fond de manuale religioase pentru școlari. Din 1925 au mai rămas doar două fonduri: fondul bisericii și fondul sfintei liturghii. Din 1934, aceasta a fost extinsă odată cu înființarea asociațiilor catolice. Din 1937 nu se găsesc date. Fundațiile misiunii încă funcționează. Parohia are și propriul cimitir, care a fost împărțit în 18 secții per familie în 1812. Această poziție nu mai poate fi urmărită în acest moment. Construcția apartamentului preotului a început în 1893. Nu se cunoaște anul finalizării complete, precum și faptul dacă actuala clădire este aceeași cu cea construită la acea vreme sau dacă a fost reconstruită sau reparată ulterior. Cutremurele din anii 1970 și 1990 au deteriorat grav biserica. După ultimul cutremur major, a trebuit să fie reparat, care a fost finalizat în 1997. În cele două războaie mondiale, s-a simțit apropierea strâmtorii Oitoz, până aici a ajuns vântul luptelor: ori au luat-o în stăpânire refugiații, ori trupele învingătoare. Retragerea trupelor ruse a afectat grav populația, deoarece rușii au luat tot ce le-au putut pune mâna.

Populația satului este mixtă: majoritatea sunt maghiari, mai sunt și români și romi. Majoritatea maghiarilor erau catolici, iar romii erau toți catolici, dar unii dintre ei au devenit penticostali, iar românii erau greci răsăriteni. În 1992, în sat erau 640 de romano-catolici, 2 protestanți, 200 de greci orientali, 2 greco-catolici și 4 persoane de alte religii. Numărul catolicilor maghiari scade în fiecare an. Îndepărtarea, cu sau fără căsătorie, joacă un rol în acest lucru și, pe de altă parte, există multă bătrânețe și moarte. În rândul credincioșilor romi, reproducerea este mai mare decât moartea. În trecut, populația s-a angajat în creșterea animalelor și agricultura, neexistând colectivizare. În anii industrializării, mulți oameni au învățat o meserie și au aplicat pentru locuri de muncă guvernamentale în diferite părți ale țării. Majoritatea au lucrat în Kédivásárhely. După 1990, majoritatea fabricilor au fost închise, așa că au încercat să-și găsească locuri de muncă în Ungaria. Acum lucrează în principal în fabricile de îmbrăcăminte gata făcute care încă există. Cei mai în vârstă sunt angajați în agricultură.

Biserici
Contact:
Szolgálatot teljesít:
Ft. Nagy József, plébános, szentszéki tanácsos
mariaradio.ro/2022/08/22/a-het-plebaniaja-kezdimartonos-2/