Scaun Kezdi Dalnic Conacul Hadnagy

Conacul Hadnagy

Scaun Kezdi Dalnic Dalnic, 49-50., , Jud. Covasna

Construcţia având planul în formă de L, este prevăzută la subsol cu pivniţă. Faţada principală este divizată de două turnuri eclectice ieşite asimetric în exterior, între ele fiind aşezată scara de piatră cu balustrade din fier forjat care asigură comunicarea între cele două aripi ale clădirii. Soclul placat cu piatră brută este străpuns de ferestrele pivniţei, având formă de dreptunghi orizontal. Faţadele clădirii sunt divizate de ferestrele cu închidere dreptunghiulară şi cu ancadrament fin.

În 1949, în jurul conacului se aflau aproximativ 16 dependinţe (hambar, grajduri, depozite, brutărie etc.). Din ansamblul de clădiri ajunse în administrarea Întreprinderii Agricole de Stat Dalnic, Hadnagy István a reuşit să recupereze, în 2002, doar conacul şi hambarul pe care le-a şi vândut.

Dalnic este una dintre aşezările regiunii Trei Scaune care se mândreşte cu mai multe conace. Clădirea situată pe un teren împrejmuit cu un gard, cu soclul realizat din zidărie şi cu pilaştri din piatră, a fost construită în 1908, de Hadnagy Gyula, în locul unei construcţii anterioare. Anul ctitoririi este inscripţionat în latină pe o placă de piatră încastrată în zidul estic al turnului de colţ al clădirii.

Conace
Contact:
Primăria Dalnic

0267 345 794