Scaun Sepsi Sfântu Gheorghe Frádi könyvmegállója

Frádi könyvmegállója

Scaun Sepsi Sfântu Gheorghe

Frádi könyvmegállója Sepsiszentgyörgyön
Helyi fiatalok, összefogásának köszönhetően a megyeszékhely gazdagabb lett egy közösségi cserebere könyves szekrénnyel. Az ötletgazda és névadó Imre Szende külföldön utcai könyvautomatákat figyelve elképzelte, hogy nálunk is működhetne ilyesmi, jóval egyszerűbb formában, akár egy könyves szekrény köztérre történő kihelyezésével.
A kezdeményezést támogatta a városi önkormányzat, a Com’On Sepsi mentorcsapata, egy helyi asztalos, szállítócég, illetve több olyan magánszemély is, akiknek fontos volt, hogy egy olvasói térrel legyen gazdagabb a megyeszékhely.

A megvalósítás két hónap munkájába került a közösségnek. Fákó Hunor, a kezdeményezés másik frontembere a virtuális térben létrehozta a Központi könyves szekrény Sepsiszentgyörgyön nevű Facebook-csoportot, amelynek már több száz követője van, és a kihelyezett bútordarab gyorsan megtelt könyvvel, életre kelt.

A kezdeményezők elmondták, a könyves szekrény célja az, hogy a sepsiszentgyörgyi emberekhez közelebb vigyék az olvasás szeretetét vagy gondolatát. A köztéren található szekrénybe az emberek megunt, általuk már kiolvasott könyvet helyezhetnek be, de akár új kiadványt is. Felcímkézhetik sajátos üzenetekkel, olvasói tapasztalatokkal a könyveket, ezáltal a könyvmegálló emberközelibb lehet az olvasók számára. Megtudtuk, hogy a „Frádi könyvmegállója” elnevezés nem véletlen, hiszen a létező Alfréd név Frédi beceneve inspirálta, amely a tündér és tanács germán eredetű szavakból jött létre.

Frádi Könyvmegállója a Székely Mikó Kollégium épületével szemben, a sarki üzlet régi bejáratánál, fedett térben található. Bárki bármikor helyezhet be könyvet, illetve el is vihet, azzal az egy kikötéssel, hogy a kifüggesztett utasítást követve ki kell nyitnia a számkódos lakatot, majd be is kell zárnia azt.

Sajnos, a szekrény egyszer már eltűnt, majd a közösségi összefogás erejének hatására, rejtélyes módon reggelre visszakerült a helyére. Pár napja a lakatnak kelt lába, és a szekrény tartalma volt feldúlva, amit ismételten helyreállítottak.

Fontos tudatában lenni annak, hogy a szekrény a közösség összefogásával jött létre, éppen ezért a sepsiszentgyörgyi emberek tulajdona – és felelőssége további működése, létezése. Óvjuk azt, ami a miénk!

(3szék.ro, Huszár Szilamér)