Scaun Sepsi Sfântu Gheorghe Kétfejű sasos címer

Kétfejű sasos címer

Scaun Sepsi Sfântu Gheorghe

Sepsiszentgyörgy főterének legrégebbi, ma is álló épülete a Lábasházként ismert egykori Székely Húszárezred Parancsnoki Székháza, mely 1820-1821-ben épült. Ennek főhomlokzati klasszicista timpanonjába egy viszonylag kis méretű faragott kötáblát helyeztek el az osztrák kétfejű sasos címerrel, az akkori imperiális hatalom szimbólumával.
A katonai célokat szolgáló épületben tartották fogva 1854 áprilisában kivégzésük előtt Váradi Józsefet és Bartalis Ferencet, akik a szabadságharc 1849-es elfolytása után fegyveres felkelést szerveztek a Habsburg uralom ellen (erre a történelmi tényre az épület falán emléktábla is figyelmeztet). XIX. vége fele az épület a Székely Tanalap tulajdonába ment át, majd évtízedekig a Sepsi járás bíróságának adott otthont, később levéltárként szolgált. Közben a trianoni hatalomváltással a homlokzati fatagott, akkorra már megkopott címer kölapját leszedték és a Székely Nemzeti Múzeumba vitték.
2003-ban a város tulajdonába került az épület, és miután a levéltár kiköltözött és helyreállították, civíl szervezetek székházává vállt.
A kétfejű sasos címer hű mását állították vissza az épületrestaurálás után 2008 máciusában a homlokzatra, mint egy történelmi emléket, az eredeti dombormű az említett múzeum kötárában látható.