Scaun Sepsi Reci Mestecănișul de la Reci

Mestecănișul de la Reci

Scaun Sepsi Reci Reci, Jud. Covasna

Comuna Reci se află pe traseul Sfântu Gheorghe – Covasna, trecând de centrul comunei, pe partea dreaptă se poate vedea Mestecănişul de la Reci care este o arie protejată. Altitudinea zonei variază între 513 şi 545 metri. Dune de nisip înalte s-au format mai ales în zona Aninoasei. Peisajul cu structura uniformă e în vecinătatea localităţilor Comolău, Sântionlunca, Saciova şi Aninoasa, iar din acest motiv, oamenii disting 3 mestecănişuri separate: cel de la Comolău, cel de la Sântionlunca şi cel din Aninoasa.

Din zona cu nisip de 15 km2 , doar 2,5 km2 sunt protejați, mulţumită nuferilor şi florei speciale de aici. Nisipul mestecănişului a fost adus de râul Negru, care are bazinul în zona lui Breţcu, Covasna, Casin şi Bodoc. Drumul lin al râului a fost obstrucţionat de conul de sfărîmături de la Şona, adus de Olt în Depresiunea Ţara Bârsei, altfel râul a încetinit în zona îngustă a Reciului şi depus masa de nisip adusă de el. Nisipul acumulat nu a rămas în repaus.

În zona îngustă al Reciului, vânturile intensificate au început să mişte şi să transporte nisipul uscat, creând dune și brazde de nisip. La sfârşitul trimestrului, când climatul treptat s-a încălzit şi a devenit mai umed, a apărut vegetaţia pe suprafaţa nisipului, iar cu creşterea nivelului apei subterane, s-au format lacuri. Pe întreaga zonă cu nisip a apărut mesteacănul ( Betula Verrucosa).

Printre rarităţile vegetale de aici amintim: Roată de Apă (Alrovanda Vesiculosa), Trifoistea de baltă (Menyanthes trifoliata), Şapte-degete (Comarum Palustre), Nufărul alb (Nymphaea alba). Rezidenţii permanenţi sunt căprioarele, cerbi, vulpi, bursuci, iepuri, mistreţi, pisici sălbatice. Din speciile de amfibieni al lacului amintim broasca de mlaştină (Rana arvalis).

Atracții naturale
Contact:
0267-373803
www.reci.ro