Scaun Orbai Zăbala Muzeul Etnografic Ceangăiesc

Muzeul Etnografic Ceangăiesc

Scaun Orbai Zăbala Str. Gării nr. 789. Jud. Covasna, România

Ungurii Csángó au păstrat până în zilele noastre multe elemente antice ale culturii europene și moldovenești. Asimilarea lingvistică, etnică și culturală s-a adâncit considerabil în așezările lor în ultimele decenii, dar în principal datorită migrației internaționale a forței de muncă, procesele de modernizare s-au accelerat și ele, ceea ce poate duce la reorganizarea și la dispariția stilului de viață tradițional Csángó, cultura.

Departamentul de etnografie și antropologie maghiară de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca conduce cercetări de bază în așezările locuite de Csángós din Moldova din 1991. Instituția sa de fond, Societatea Etnografică János Kriza, a inițiat în 2001 înființarea unui muzeu care colectează sistematic, organizează și, pe termen lung, păstrează și prezintă cultura materială și intelectuală a Csángós-ului moldovenesc.

Cu sprijinul Ministerului Patrimoniului Cultural Național, o expoziție permanentă intitulată „Arta populară tradițională a Moldovei Csángós” din colecția privată a Ferenc Bratislava a fost deschisă la 14 septembrie 2003 la Zabolan, Trnava. Pentru continuarea funcționării sale, Asociația Pro Museum, proprietarul Colecției Zabolai, a fost înregistrată oficial în 2004. În 2004 a încheiat un acord de cooperare cu Muzeul Național Székely, care, din 2005, a numit un tânăr etnograf în fruntea departamentului său extern.
Întreținerea pe termen lung a muzeului este asigurată în primul rând de Consiliul Județean Covasna, care este finanțat de SZNM și de consiliul satului Zabola. Colecția, procesarea profesională, programele culturale și științifice ale colecției sunt susținute de diverse fundații, muzee și institute culturale românești, maghiare, precum și de către persoane fizice. În decembrie 2007, Ministerul Culturii din România a emis o licență de funcționare temporară pentru noua instituție.

Expoziția de bază a Muzeului Etnografic Csángó prezintă viața sacră a Moldovei Csángós de la naștere până la moarte. Obiecte legate de religia lui Csángós în limba maghiară au fost publicate în exponate separate. În același loc, veți găsi interioare arhaice din Gorzafalvi, Lespeda și Pusztina, costume festive colorate, materiale textile, precum și atelier tradițional de olărit și produsele sale.

În plus față de expoziția Csángó, vizitatorii pot vizita și Casa de țară din Szabolcs-Secuiesc din Zabol, care prezintă în principal cultura locală a locuințelor, costumele festive tradiționale, moștenirea construită de Zabolai, monumentele memoriale ale familiei contelui Mikes și reprezentări istorice locale. dale de șemineu din sec.

În același timp, instituția Zabolai are o colecție semnificativă de sași și țigani transilvăneni din Transilvania. Vizitatorii pot afla despre stilul de viață tradițional Csángó și folclorul prin documentare. Orientarea cercetătorilor și studenților este facilitată în principal de Arhivele Csángó și de biblioteca în continuă expansiune. Studenții universitari în etnografie pot participa la o practică muzeală la instituția Zabolai și pot organiza un seminar profesional pentru tinerii etnografi.

Muzee, expoziții Meșteșuguri
Contact:
+40 764 17 61 99
+40 267 37 55 66

csangomuzeum@gmail.com

www.csangomuzeum.ro