Scaun Sepsi Sfântu Gheorghe Szűz Mária Irgalmasság Anyja

Szűz Mária Irgalmasság Anyja

Scaun Sepsi Sfântu Gheorghe

Sepsiszentgyörgy központi körzetének déli oldalán állították fel ezt a Szűz Mária szobrot, a központi katolikus plébánia előtt, közel ahhoz a helyhez ahol valamikor a székely város széle volt, és ahonnan az 1880-ig különálló Szemerja falu kezdődőtt. Ez utóbbi település eredeti neve Szűz Mária falva volt, a legelső róla szóló írásos említés Sancta Maria-ként említi. A XVI-ik századtól a Reformáció hatására a település teljes mértékben áttért a kálvinista, református hitre, ahol Szűz Mária tisztelete mellékes tényezővé vállt, és a falu megnevezése is csökevényesedett, átalakult. 1583-ben már Zemerja Asszony néven említik, de azt nem lehet tudni hogy mikor állandósult a Szemerja megnevezés.
Az egykori védasszony emlékére, tiszteletére állították tehát e szobrot Szemerja északi bejáratánál, katolikus környezetben. A XX században itt, a régi Szemerján megtelepült katolikusok mellett a városrész többségi protestánsai is magukénak érezhetik, és becsben tarthatják ezentúl ezt a Mária szobrot.
Az egész alakos alkotást Pakó Benedek kanonok kezdeményezésére állították, és Ft. Jakubinyi György érsek szentelte meg Szűz Mária Magyarok Nagyasszonya napján.
A szobor helyének tengerszint fölötti magassága 528 m.

Készítette: Koszti István Miklós