Scaun Orbai Zăbala Zăbala

Zăbala

Scaun Orbai Zăbala Zăbala, Jud. Covasna

Așezarea este situată în prim-planul Munților Háromszék, iar locuitorii săi sunt în mare parte unguri calviniști și catolici.

Biserica castelului care se ridică în centru este o biserică gotică medievală, ale cărei deschideri de uși și ferestre sunt decorate cu ramele sculptate din piatră. Inițial, a servit și în scopuri de apărare. Zidurile castelului în formă de ovate erau cândva mai înalte, cu un turn clopot baroc cu ceapă care se ridica din turnul său de poartă. Conform tradiției, aici a fost cunoscutul castel din Zabola.
Ornamentul real al clădirii este plafonul format din 124 casete pictate și rândul de flori din podul de la mansardă din 1772.

Nu departe de aici este Biserica Romano-Catolică, construită în 1860 de contele Mikes Benedict. De asemenea, a folosit materialul din piatră al fostei capele mici din grădina Castelului Mikes.

Pe marginea estică a satului se află un templu mai mic, în stil grecesc oriental, construit în 1832, cu icoane interesante. Acest templu este folosit doar pentru ocazii speciale, deoarece, între 1939 și 1942, comunitatea ortodoxă a construit un nou templu în cinstea Maicii Domnului.

În apropierea Bisericii Catolice a stat secolul al XIX-lea. La începutul secolului XX, consilierul prințului Basas, căpitanul Háromszék XVI-XVII. conac de secol. Un fost apartament a fost construit pe fosta pivniță a clădirii.

În sat se află muzeul privat de istorie locală și etnografie a lui Ferenc Pozsony, profesor asistent la Cluj-Napoca.

Muzeul Etnografic Csángó se află în așezare.

Sate
Contact:
0267-375213
www.zabola.ro